Sommaren i Strömstad

Ur klassikern Saltkråkan:

Söderman: – Nu kommer sommargästerna, de är som Egyptens gräshoppor.

– Tycker du inte om sommargästerna, Söderman?

– Jo, nog tycker jag om dem. Men nästan hela rasket är ju stockholmare. *pust* Och resten, de är nog bara skräp de också.

Första sommaren som strömstadbo är snart till ända och ett konstaterande känns på sin plats. Jag har inte alls upplevt alla tillresande turister (läs norrmän) som irriterande. Ibland kan ju det vara kulturellt framtvingat när man pratar om sommartider här lokalt. Det känns som att det liksom är på sin plats att pusta och stånka lite över alla turister som kommer och njuter av vårt (!) Strömstad. Men jag har inte alls upplevt det som överbefolkat den här sommaren. Kanske beror det på vad man har för referensram. Min är ju närmast Nordstan och Avenyn en lördag och då, ja då är det folktomt här nere i hamnen i jämförelse, även vecka 29,30 och 31. Kanske kommer jag uppleva vintern som helt öde. Kanske inte.

Okej, jag medger att bilköerna på Oslovägen till de numera två (!) gigantiska godisaffärerna och det enorma Systembolaget, samt hysterin kring Eurocash är aningen osmaklig. Men jag kan leva med det. Man måste komma ihåg att tillströmningen av turister är det som gjort att Strömstad kan vara som det är idag, med det för storleken enorma utbudet av såväl affärer som restauranger och hotell.

Författare

Kommentera