Solo Christo

Den andra reformatoriska solen är “genom endast Kristus”. Det är ett uttryck för att det är endast genom Jesus Kristus som vi finner sanningen om Gud, om vilka vi är och hur vi försonas med Gud. Den andra “solen” bygger på den första. Skriften allena ger Kristus allena, eftersom Bibeln handlar om Jesus Kristus. Nyckeln till att förstå Bibeln och finna vägen att tillämpa den är att förstå att den kulminerar i evangelium – de goda nyheterna – om Jesu liv, död och uppståndelse. I Lukas kapitel 24 ser vi två desillusionerade lärjungar. Vi brukar kalla dem “emmausvandrarna” eftersom de var på väg från Jerusalem till Emmaus, en vandring på runt en svensk mil. Den uppståndne Jesus kommer upp jämsides med dem. Men de känner inte igen honom; de har inte omfamnat tron på att han uppstod från de döda. Slokörade och inåtvända vandrar de framåt och Jesus undrar vad de talar om. De förklarar och undrar i princip om han har bott i en låda. Vet han inte om vad som hänt de senaste dagarna. …”Jesus från Nasaret, en profet, mäktig i ord och gärning har blivit korsfäst…” Dessutom påpekar de att några kvinnor bland dem (de som varit vid graven och mött den Uppstånde) gjort dem uppskakade genom att påpeka att han har uppstått. “Era tjockskallar” säger Jesus då (fritt översatt av mig). Så oförståndiga och tröga ni är att förstå skrifterna”, forsätter han.

Sedan börjar han förklara för de två männen vad som står skrivet om honom i ALLA skrifterna. Alltså, Jesus menade att det var skrivet om honom i alla Gamla testamentets böcker. Här har han antingen fel, eller rätt. Den som tror att Jesus är Gud drar konklusionen att han har rätt. Alltså står det att finna förutsägelser om honom genom hela Gamla testamentet.

Jesus är Bibelns stjärna och kärna. Det är när vi läser med det i åtanke som vi ser vem Gud är, vilka vi är, och hur vi får en bestående gemenskap med Gud. Svaret är Jesus. Innehållet är Jesus. Allting handlar om Jesus.

Författare

Kommentera