SEX

Jag talade om sexualitet på Youthnight i fredags. Vi ska tala om det och om relationer fyra gånger. Sex är det ämne som mina föräldrars och tidigare generationer insåg att man INTE talar om i kyrkan. Om världen runtomkring sett sex som Gud har man i kyrkan i praktiken hanterat det som något fult. Guds syn på det är varken att det är Gud eller fult; för honom är det en gåva till en man och en kvinna i en livslång och exklusiv förbundsrelation som vi kalla äktenskap.

En värld där porren aldrig är mer än ett klick bort från telefonen är ett socialt experiment. Vi är det första generationen som har det så. Frukterna börjar redan synas. Jag tänker bland annat på gruppvåldtäkten nyligen där förövarna friades eller sänkningen av skadestånd av Göta Hovrätt för han som hade filmat sin ovetande flickvän när de hade sex och sedan lagt ut samlagsscenen på nätet. Hovrätten sänkte som bekant beloppet från 130 000 kr till 25 000 kr med följande hårresande formulering:

”Det går dock inte att bortse från det förhållandet att det inom inte alltför snäva kretsar av befolkningen med tiden har blivit alltmer socialt accepterat att vara mycket öppen och utåtriktad avseende sina sexuella vanor.”

Sådana är symptomen på en samtid insjuknad på det sexuella området. Ingen av oss står oberörd och det kommer bara att bli värre. Samhället är så ambivalent beträffande detta. Få vågar tala ut och kritisera av rädsla för att kategoriseras som moralpredikanter. Dessutom är det statistiskt sett ganska säkert att både lagmän, domare, jurister, journalister och kristna, själva kollar på porr. Att därför träda fram och kritisera det blir ju hyckleri som man inte vill göra sig skyldig till.

I nästa inlägg ska vi skriva vidare lite om Guds syn på sex. Här kommer dock en intressant artikel från The Gospel Coalition om vad som händer med hjärnan när man kollar på porr och varför just detta är så beroendeframkallande.