Påverkad och påverka

Jag hade frukost med en man och vi diskuterade sanningar och arbetssätt och hur man kan utvecklas och gå vidare med församlingens verksamhet. Man kan uttrycka det som att vi hade lite olika synvinklar på saker och ting. Plötsligt utbrast han: “Du söker påverka mig hela tiden!” Det låg någon sorts logik mellan raderna där som löd ungefär: “Det borde man väl inte göra!”

Tvärtom är just detta att bli påverkad något totalt ofrånkomligt för den som lever i världen och inte på en liten isolerad ö någonstans. Vi människor påverkas ständigt av interaktionen mellan varandra, av reklambudskap, ideologier, artiklar, radiosändningar, vinklade tv-redaktioner osv osv. Det handlar inte om OM vi påverkas, utan AV VAD vi påverkas och dessutom HUR VI SJÄLVA påverkar vår omgivning. Varje kristen är kallad att utvärdera hur och av vad hon påverkas. Men hon är också kallad att påverka. Detta förklarade jag naturligtvis för den gode brodern och vännen som jag åt tillsammans med. Vi blir lätt så försvenskade och neutrala att vi inte ska påverka andra. “Jag ska inte påverka mina barn med vad de ska tro!” Har du hört eller sagt så någon gång? Fullständigt trams. Om inte du påverkar dina barn är det samma sak som att du överlåter dem i samhällets och andras (exempelvis MTV:s) händer. Vilket är mest logiskt: att den som älskar dina barn mest ska påverka dem eller att diverse reklambyråer och lobbyister ska göra det?

Detsamma gäller naturligtvis den som är kristen, och i synnerhet en ledare som jag själv. Om en kristen inte vill påverka sin omgivning är det djupt oansvarigt och beror förmodligen på fruktan. Om en pastor som jag själv inte vill ta ansvar och påverka nyckelpersoner i församlingslivet gällande var vi är på väg, då är församlingen dömd att splittras eller implodera och dö ut.

Det var mot slutet av apostel Paulus’ liv. Han är i bojor och blir förd inför en kung. Allas blickar är på honom. Maktens män ser (ned på) honom. Men kung Agrippa är intresserad av denne man och hans övertygelse. Paulus argumenterar friskt och berättar sin egen story om hur han mötte Kristus. Du kan läsa om detta i Apostlagärningarna 26. Efter en stund utbrister Agrippa: “Du går fort fram i ditt försök att göra mig till kristen.” Paulus svar är klockrent och belyser det jag har försökt förmedla i det här blogginlägget. Betänk nu att han står kedjad inför hela sociteten. Någon av de mäktiga har just kallat honom galen. Här är Pauli ord:

“Fort eller långsamt, inför Gud skulle jag önska att inte bara du utan alla som i dag lyssnar på mig blev sådana som jag, bortsett från de här bojorna.”