Låt stjärnan hänga lite på sned i advent

“Hosianna, Davids son!” På söndag infaller första advent. Advent betyder “ankomst” och det är inte vem som helst som har kommit. Jesus Messias. Han som föds i ett stall men regerar från en tron i himlen för evigt. Han som var ett litet embryo, och samtidigt den Allsmäktige Guden som spänner universum mellan sina fingerspetsar. Att finna denne Gud och låta sig finnas av honom – det är att finna livet. Är du en av dem som nästan glömt att advent och sedan julen verkligen handlar om det stora mysteriet att Gud blev människa och bodde ibland oss? Ja, inte i teorin kanske, men i praktiken? Det är inte svårt att förstå; vi lever i en värld som handlar om så mycket annat. Livspussel, självförverkligande och full fart; och när det sedan är dags för en högtid då slukas den nästan helt av handeln och stöket – och det följande ångesten. Vi hungrar så efter perfektion att vi får ångest. Allt ska handlas, hemmet ska pyntas och allt ska kännas perfekt. Men vad är egentligen perfekt? Är det de hypermanglade juldukarna utan en skrynkla som får vännen du bjudit in på pepparkaksbak att älska dig lite mer? Är det den nyinköpta ljusstaken som skapar det där varma tacksamma hjärtat?

“Hosianna” var ordet. Nyckelordet som folket ropar när Jesus rider in i Jerusalem. Har du någon gång funderat över vad ordet betyder? Det kommer från samma hebreiska rot som Yeshua (Jesus). Roten är ysh och det hebreiska verbet är yasha, vilket betyder frälsa/rädda. Verbet “hosianna” står i hofal form, vilket har en uppmanande betydelse. Sista stavelsen -“na” är emfatisk, alltså ger mer betoning till ropet. Därmed är det alltså fråga om ett nödrop, “kom med räddning”, inte ett hyllningsrop som de flesta tror.

Och det är naturligtvis räddningen genom Jesus som leder till sin förnöjsamhet, tacksamhet och glädje, mer än vad några adventsljusstakar och pepparkakor kan ge. Det är väl inte hela världen om adventsstjärnan hänger lite på sned; huvudsaken är att den lyser som en spotlight på honom som ger sant och varaktigt ljus till mörka vinterhjärtan.

Författare

Kommentera