Kärlek och respekt

Hej läsare och vänner. Vi är mitt uppe i vår lilla julturné. Jag hade lite oanvänd semester kvar för 2012 så vi tog några dagar och kommer vara borta till några dagar in på nästa år. Just nu är vi hos svärfar här på Åstol och efter att ha firat nyår med Hylleruds i Floda (ni minns väl barnskivor.se paret?) så bär det vidare till mina föräldrar i Ulricehamn.

Tänkte dela en tanke här som spinner vidare på Efesiebrevet 5 som jag citerade här på bloggen för någon vecka sedan. I den bibelpassagen uppmanar Paulus kvinnor att underordna sig (respektera/ vörda) sina män. Männen får som förmaning av aposteln att ”älska sin kvinna som Kristus har älskat församlingen”.

Detta är naturligtvis sprängstoff att säga eller skriva i ett av världens mest sekulariserade länder som ser en ära i att ligga längst fram i jämnställdhetsfrågor. Jämnställdhet i bemärkelsen att kvinnor och män bör ha lika lön för likvärdigt arbete ser jag personligen som en självklarhet. Kvinnan är lika mycket värd som mannen i Guds ögon. Hon är skapad till hans avbild och likhet precis som mannen. Gud har skapat oss jämlika men olika. Detta går det att skriva spaltmeter om. Jag vill i detta inlägg belysa ett sätt som synliggör hur olika vi är, något som Paulus adresserar i just Efesierbrevet 5.

Generellt är en mans största behov i en parrelation att känna sig respekterad/ vördad av sin hustru. Det är därför som Paulus uppmanar kvinnorna att ha en underordnad och respektfull attityd gentemot sina män. Generellt är en kvinnas största behov att känna sig älskad av sin man och därmed uppmanar Paulus männen att älska kvinnorna på samma självuppoffrande sätt som Kristus har älskat sin församling (Han dog för den!).

Dr. Emmerson Eggerich och hans organisation gjorde en undersökning där de frågade 7000 personer följande fråga: ”I en konflikt, tenderar du då att känna dig orespekterad eller oälskad?”. Resultatet var hur tydligt som helst: 72 % av kvinnorna svarade oälskad och 83 % av männen svarade orespekterad. Det understryker verkligen hur olika vi är i vad vi önskar oss av vår partner. Det understryker också hur relevant Bibeln är idag när det handlar om mellanmänskliga relationer.

Om vi som kristna först vågade anta den här utmaningen i våra äktenskap är jag övertygad om att mycket skulle komma gratis. Men vågar vi vara så politiskt inkorrekta och skriftenliga att vi tar den här sanningen på allvar?

[TO BE CONTINUED…]