Identitet

Tyvärr hade vi tillfälligt strul med tekniken i söndags. =-( Predikan blev inte inspelad. Vi söker bot och bättring från detta framöver.

Här följer i korta drag vad som sades…

VEM ÄR JAG?

Vi såg på Ichurch:

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=bxXTkTCrdWY&w=420&h=315]

Vi lever i individualismens tidevarv där allt tenderar att handla om mig. Det kan ske även med kristna förtecken. Det stannar vid individen; Jesus dog för mig, älskar mig, tar hand om mig.

Vi är ibland som en åskådare på en stor baseballmatch. Bollen slås över staketet och landar i ditt knä. Du sitter och stirrar på bollen och ljublar över att DU fick tag på den. Publiken skriker och hejar, men INTE PÅ DIG, UTAN PÅ HJÄLTEN SOM GÖR EN HOMERUN. Själv är du helt upptagen av bollen. Ett fint minne, javisst, men matchen handlar inte om dig.

Jesus gjorde en homerun. Han kom för att upprätta Guds rike, för att återlösa en hel värld och föra den tillbaka till Gud. Du är en del av hans plan, javisst, men inte det som hela planen kretsar kring.

Vi har en tendens att låta andra saker än JESUS vara identitetsskapande centra i våra liv. Det kan vara karriären. På jobbet ÄR jag någon och skulle denna min position försvinna, då vet jag knappt vem jag är längre. Det kan vara en kreativ gåva eller en roll inom sport. Vår sexualitet berör också vår identitet djupt. Att känna sig åtråvärd kan väga tungt.

JESUS är den enda solen som vår identitet bör kretsa kring. Alla andra identitetsskapare är (1) icke beständiga och (2) inte självtillräckliga.

För de första kommer de inte alltid att förbli. För det andra ligger det i sakens natur att jag kommer att jämföra mig med andra, och bli besviken. Det finns alltid någon som är kompetentare, smartare, snyggare, andligare än vad jag är.

Rom 6:3,4,11  I Jesu dop identifierar han sig med oss, när vi döps blir vi identifierade med honom.

Vi talade om konflikten mellan Petrus och Paulus som syns i Gal 2:11-14

Petrus påverkades till att låta sin identitet kretsa mer kring det faktum att han var jude mer än att han tillhörde Jesus. Han gjorde detta på grund av att några andra konservativa judar förfäktade att hedningarna (dvs. icke judarna) först var tvungna att omskäras och börja leva efter judiska seder och bruk, sedan kunde de accepteras som fullgoda kristna med Jesus som Herre. Paulus reagerar eftersom detta inte följer evangeliets sanning, som är uttryckt i Gal 2:20: “Jag är korsfäst med Kristus, och nu lever inte längre jag, utan Kristus lever i mig. Och det liv jag nu lever, lever jag i tron på Guds Son som har älskat mig och utgivit sig för mig.” Vidare uttrycks detta i Gal 3:26-29: “Alla är ni Guds barn genom tron på Kristus Jesus. Alla ni som har blivit döpta till Kristus har blivit iklädda Kristus. Här är inte jude eller grek, slav eller fri, man och kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus. Om ni nu tillhör honom är ni Abrahams avkomlingar, arvingar enligt löftet.”

Fortsättning följer i morgon…

Författare

Kommentera