En människas förändring – del 2 – Inifrån och ut

“Den som inte har ett starkt inre liv blir snart en slav till omgivningen.”

Det första som är viktigt att konstatera gällande den kristna förvandlingen är inget nytt för den som är van besökare i Västkustkyrkan; jag har sagt det ofta i förkunnelsen. Sann förvandling kommer inifrån och ut, inte tvärtom.

Jesus uttryckte det med trädet som metafor. Ett gott träd kan inte bära dålig frukt. Ett dåligt träd kan inte bära god frukt. Varje träd känns igen på sin frukt. Efter att ha målat bilden kommer så punchlinen (Lukas 6:45): “En god människa bär fram det som är gott ur sitt hjärtas goda förråd, och en ond människa bär fram det som är ont ur sitt hjärtas onda förråd. Ty vad hjärtat är fullt av, det talar munnen.”

Vi i västvärlden är väldigt fokuserade på beteenden, mycket mer än bevekelsegrunder och tro. I öst är man generellt mer vaksam inför sanningen att vad vi tror till stor del reglerar våra värderingar och bevekelsegrunder, vilket i sin tur leder till särskilda beteenden. När vi därför vill likställa förändring med beteendemodifiering är vi alltför grunda; det blir som att behandla blindtarmen med en skönhetsoperation. “Vi minskar näsan lite och tar bort rynkorna runt munnen så ska det nog bli bra.”

Men hur kan man då bli en “god människa”. Hur kan det goda förrådet svalla över av gott så att det kommer ut till omgivningen. För den sanningen lyser klart och tydligt. Ditt hjärta kan inte vara proppfullt med gott utan att det kommer ut något gott till andra. Inte heller kan du bete dig som en skit och sedan mena att “ni känner ju inte mitt hjärta” eller “jag är egentligen inte sådan”. Jesus är obeveklig. “Just sådan är du, i ditt hjärta.”

Ja, hur kan man bli god? Det tar vi nästa inlägg.

Författare

1 kommentar

  1. Jeanette - april 17, 2013

    Just det där med förändringen inifrån och ut jobbar jag hårt med. Så sant men oj så svårt ibland… Men ett steg i taget mot ett sannare liv! Tack för fina ord.

Kommentera