Droger i Strömstad

Jag satt just i ett möte med Pia Bernhard Johnson om alkohol och droger i vårt vackra Strömstad. Hon är verkligen en riktig eldsjäl och det går inte att ta miste på glöden och viljan att göra skillnad. Jag uppskattade verkligen att få sitta ner och få en inblick i ungdomsvärlden i Strömstad och hur situationen ser ut vad gäller alkohol och droger. Det är dessvärre ingen vacker syn. Strömstad ligger högt över det nationella snittet sett till ungas alkoholkonsumtion. Varför? Ja, 60 stycken utdelade rättigheter till akoholförsäljning i en kommun på 12 000 invånare talar sitt tydliga språk. Så gör även två gigantiska systembolag och alla vuxna som köar  för att köpa alkohol. Budskapet som förkunnas till den unga generationen blir snarast: drick mera! Snart görs förutsättningarna ännu “bättre” för att fylla hemmen med alkohol, nu när man i tysthet kan beställa på nätet och få det hemkört.

Cannabis och Marijana är visst också stora problem, liksom rökning av tobak. Steget till att röka hasch går nästan aldrig direkt, utan först via tobaksrökning, vilket gör det ännu viktigare att få ner siffran av rökare. Jag fick höra att andelen rökare bland killar i 2an på Strömstad gymnasium ligger på 58%. Det är en enormt hög andel.

Skolan har ett ansvar. Kommunen har ett ansvar. Vi som kyrka har ett ansvar, liksom föreningar av olika slag. Föräldrarna har det största ansvaret. Vad viktigt att det finns människor som Pia som samlar krafterna, skapar nätverk bland människor som vill göra något åt situationen. Har du idéer och tankar kring drogpreventiva åtgärder ska du definitivt klicka på länken ovan och ta kontakt med henne.

Författare

Kommentera