Betydelsen av ett namn

Jag talade med Gustaf häromdagen. Vi samtalade om ett ämne som är aktuellt för församlingen i Strömstad, och som har varit det för oss i Skärhamn, nämligen namnbyte av församlingen. Gustaf bad mig att dela några kortfattade erfarenheter från detta här på hans blogg.

Vår församling har under många år hetat Betelförsamlingen Skärhamn. Med stor respekt för det som har varit så har jag ändå velat byta namn på församlingen. Bytet kom i samband med en process där vi också bytte samlingslokal. Vi sålde Betelbyggnaden, köpte och flyttade in i Smedjan.
Syftet, och i efterhand vinsten, med att byta namn var dels att på ett bättre sätt kommunicera vilka vi är och dels att signalera nystart, med allt vad det innebär. Betel har en fin biblisk betydelse men inte ens alla kristna vet vad det namnet betyder. Att då förutsätta att icke kyrkvana människor, vilka vi vill nå med evangelium, skulle veta vad det namnet betyder är nog att hoppas på för mycket. Det finns också en överhängande risk att man resonerar så här; ”Om jag inte förstår vad namnet betyder så är det nog inte något för mig. Det verkar kodat. Något för de redan invigda.” Enbart namnbytet har naturligtvis inte ändrat på detta men har varit en del i att bli en mötesplats för alla människor, även de som inte brukar gå i kyrkan.
När vi nu dessutom bytte byggnad så signalerade ett namnbyte också en nystart. En nystart som även har med identitet att göra. Ibland så kan vi bli så upptagna med att leva upp till en bild av vad som varit att det kan hindra oss att se och göra det som behövs idag. Ett namnbyte ger möjligheten att på ett lättare sätt vidga sina vyer, bryta invanda mönster, släppa gammalt baggage och underlättar att skapa en ny kultur i en församling. Vi valde, av flera anledningar, namnet Smedjan. Dels för att vi vill att det ska vara en plats med mycket medmänsklig värme och dels för att liksom värmen gör stålet formbart så vet vi att när en människa får möta Guds kärlek på djupet i sitt hjärta så blir hon också formbar, till att bli mer och mer lik Jesus. Detta är en fingervisning om den kultur som vi vill skapa i Smedjan. Att sedan namnet Smedjan redan är inkört och välkänt långt utanför Tjörn ger bara en god bonuseffekt. Vi valde att ha kvar Pingstkyrkan i namnet, som en slags varudeklaration, för att inte förväxlas med New Age och motsvarande aktörer vilket kunde varit en risk om vi hetat endast Smedjan.

Med önskan om Guds välsignelse
och evangeliets framgång i Strömstad och hela Bohuslän

Fredric Crona

Pastor/Föreståndare