Även god förändring gör ont

Vi är inne i ett spännande förnyelsearbete i församlingen den här hösten och vintern. All förändring och förnyelse kostar något av vår bekvämlighet och trygghet. Detta gillar vi inte, men det är aldrig rätt att blunda för detta faktum och fly. All smärta är inte negativ! Tror vi det går vi bet på enorma möjligheter att växa, eftersom vi då kommer att fly från förändringen eller instinktivt motarbeta den. Om vi däremot inser att lite smärta är naturligt för den som spränger ramarna, tänker och agerar utanför sin lilla box, då kan vi acceptera smärtan och låta den blossa upp och bli en kreativ vårvind i våra liv. “Det gör så ont när knoppar brister”, skrev Karin Boye. Väl så.

Vi är benägna att vilja gå i gamla hjulspår, trots att vårt intellekt förstår att sådana aldrig kan ta oss till nya destinationer. Vill jag till Halden, där jag i skrivande stund aldrig har varit, då kan jag inte följa mina gamla hjulspår tillbaka till mitt hus på Tången. Men det är alltid att ta en risk att slå in på nya vägar. Kanske kör jag vilse?

Vi har ett inbyggt motstånd mot all förändring. Alla nya idéer, tankar, visioner granskar vi kritiskt. Alltså, “varför inte?” blir vår standardfråga till allt befintligt och traditionellt och “varför då?” till allt nytt och främmande. Tänk om vi skulle vända på steken. Tänk om vi skulle våga fråga “varför inte?” till alla nya idéer och kritiskt granska alla traditionella tillvägagångssätt genom att ställa sig frågan “varför gör vi detta?”. Då skulle saker börja röra på sig. En viktig ingrediens för den som vill vara ledare är att alltid utmana befintliga processer och system.

Vårt budskap är och förblir detsamma – en uppstånden och verksam Kristus – men metoderna att föra ut detta måste ständigt ansas, beskäras, förnyas. Detta ömmar, stinger, svider, värker. Det är då vi påminner oss själva –  detta är goda födslovärkar.

En ny tid inleds, något nytt föds…

Författare

3 kommentarer

  1. Robb - oktober 15, 2011

    Bra och sant, bromsklossarna broder Nöjd, herr Bekväm och syster Dyster kommer att få dubbelsidig framtids skräck men låt ingen hindra dig, bygg inte för dem utan jobba framåt och uppåt för nästa generations skull. Robin

Kommentera